fbpix

Momente

Despre bibliotecile personale
April 4, 2022
Un nou capitol pentru literatura română
May 9, 2022
L e știm cu toții: pozele de pe Instagram cu cărți dispuse artistic într-un colț ce îmbie la lectură. Poze ce transmit, fără urmă de îndoială, mesajul ”acum citesc”. Acum sunt eu cu mine. Iubim pozele respective! Cu fiecare #bookstagram împărtășit pe social media, simțim că bula noastră devine mai mare. Ne conectăm în permanență cu ”cititori feroce”, le admirăm nu doar lecturile dar și modul în care le reflectă vizual. Da, recunoaștem, suntem obsedați nu doar de cărți ci și de poze cu cărți :).

Pe de altă parte, trebuie să admitem, cu tot cinismul, că pozele respective capturează doar o mică frântură din ce înseamnă lectura, ca pasiune. Cititul este un hobby dezordonat. Citim în metrou, strecurăm ”doar o pagină” între două cursuri. Citim pe furiș în ședințe. Sau în timp ce mâncăm. Sau când suntem atât de obosiți că abia ne mai ținem pe picioare, dar eroina noastră a ajuns într-un punct critic din poveste și e musai să aflăm continuarea. Nu mâine, aici și acum! Citim oricând ne permite timpul și furăm fără regret frânturi de timp din alte activități. Sunt de departe cele mai frumoase și inocente ”hoții”. Furăm o pagină, un moment, o trăire. Și iubim fiecare clipă.

 
R evenim la ideea de ”regie”. Cărți aranjate estetic, flori proaspete în fundal, o pătură pufoasă, condiții de iluminare perfecte. Idealul oricărui cititor. Mai mult decât un ideal... O nevoie. Dincolo de estetică, un colț doar al nostru, unde ne putem refugia să mai citim ”doar o pagină” are un rol mai complex. Mintea noastră funcționează după reguli, apreciază predictibilitatea, reperele clare. Ordinea. Nu ne putem oferi asta mereu. Tineri sau adulți, toți trebuie să acceptăm un mic procent de haos în viața noastră. Ocazional cititul face parte din acel haos.


Dar tot cititul poate aduce și ordine. Siguranță. Predictibilitate. Momente în care mintea noastră știe în avans ”acum mă decuplez de la realitate, acum mă pot relaxa”. Un colț de lectură ajută. Un moment puțin regizat, în care ne pregătim în avans cea mai delicioasă cană de ceai, ne așezăm câteva macarons la îndemână și ne punem pe răsfoit, completează experiența lecturii. Așa că vă încurajăm să le creați.Azi venim cu o provocare mai aparte: scoateți păturile pufoase. Sau pernele fluffy. Alegeți-vă un colț din casă. Scoateți din dulap cana preferată, ceaiul, vinul, ce vă atrage. Așezați câteva cărți din reading list la îndemână. Priviți. O secundă, un minut, cât aveți nevoie. Dați stop-cadru. ”Acum sunt eu cu mine.Iar apoi cufudanți-vă fără regrete în lectura care v-a acaparat zilele astea. Iar dacă doriți să împărtășiți momentul cu noi, vă așteptăm cu poze și un mic tag. Promitem că vor fi apreciate (și posibil invidiate).