În cazul ”cititorilor feroce”, această evadare lasă loc de mai multe nuanțe. Pentru că niciun concediu, oricât de exotic, nu ar fi complet fără o carte în rucsac. Ok, mai multe. Mâna sus cine și-a privit măcar o dată bagajul cu îndoială, întrebându-se dacă cele 10 romane strecurate ”just in case” se vor încadra în limita de kilograme de la check-in. Noi ne declarăm vinovați. Dar tot o facem în continuare. :)
Putem să vizităm toate capitalele Europene. Să urcăm pe munți, să facem plajă în locuri exotice. La final, e o șansă mare ca cele mai dragi amintiri să fie ”clipele furate”. Jumătatea de oră pe care am petrecut-o citind un autor american pe malul Senei. Un mic dejun leneș, cu un espresso perfect savurat pe o terasă italiană, care s-a prelungit scandalos de mult pentru că eroul din carte traversa un moment critic. Acestea sunt momentele care pentru noi completează imaginea vacanței perfecte
Are rost să vorbesc de librării? Parcă niciun concediu nu este complet fără ele. Ochim un anticariat, sau un bookshop cu nume de neînțeles. Intrăm scurt, cât să aruncăm un ochi. Și sfârșim hoinărind mult mai mult decât am planificat, răsfoind cărți într-o limbă pe care nu o înțelegem. Încercând să dăm un sens unor titluri străine, doar în baza coperții. Ocazional cedăm și cumpărăm o carte. Știm că nu o vom citi niciodată. Dar pentru noi, acel gest are alte înțelesuri. Onorăm, poate, autorii locali din țara pe care am ales să o vizităm. Sau poate, pur și simplu, plantăm o amintire în bibliotecă. Un raft separat, cu romane colorate desenând o hartă înțeleasă doar de noi. Din când în când, scoatem cărțile respective la iveală. Și din paginile lor simțim miros de mare și gust de gelato și pentru o clipă suntem din nou acolo, într-un loc vizitat demult.
A citi este, pentru mulți dintre noi, o mini-vacanță. Chiar dacă ”vacanța” respectivă are loc pe balcon, sau în metrou, în drum spre lucru. Dar când ne luăm un concediu ”pe bune”, când suntem într-o destinație nouă și ne permitem luxul de a petrece câteva ore leneșe cu romanul favorit în brațe, experiența se amplifică. Ne conectăm cu noi, cu cartea, cu locul. Și adăugăm vizitei noastre nuanțe unice. Amintiri unice. ”Autorul pe care l-am descoperit în concediul din Creta”, ”Romanul pe care l-am citit în tren, în drum spre Berlin”.
La Ink Publishing House nu luăm niciodată pauză. Chiar și în concediu, visăm la cărți sau planificăm următoarea apariție editorială. Cărțile sunt parte din identitatea noastră și rămânem conectați la ele oriunde ne-am afla. Știm că voi, cititorii noștri, faceți același lucru. Astăzi vă propunem să sărbătorim împreună ”evadarea în evadare”. Și vă întrebăm: ”ce cărți vă țin companie în această vară? Și în ce destinație (doriți să) le purtați cu voi? ”