fbpix

Lecturi de vacanță

Un nou capitol pentru literatura română
May 9, 2022
Peer Pressure
June 23, 2022
N e-a fost dor de vară. Știm că și vouă. În sfârșit, putem lăsa deoparte hainele groase și putem hoinări în șlapi și o pălărie de paie oriunde ne vrea inima. Asociem vara cu călătoriile, cu plaja, cu plimbări lungi prin locuri noi și povești la foc de tabără. Cu evadarea.

În cazul ”cititorilor feroce”, această evadare lasă loc de mai multe nuanțe. Pentru că niciun concediu, oricât de exotic, nu ar fi complet fără o carte în rucsac. Ok, mai multe. Mâna sus cine și-a privit măcar o dată bagajul cu îndoială, întrebându-se dacă cele 10 romane strecurate ”just in case” se vor încadra în limita de kilograme de la check-in. Noi ne declarăm vinovați. Dar tot o facem în continuare. :)


Într-un anumit punct, această ”evadare în evadare” poate părea contraintuitivă. Vizităm un loc nou. În mod firesc, ar trebui să profităm de această experiență cât mai mult. Să ne plimbăm până ne cedează picioarele, să stăm cu orele doar ascultând marea sau dansând până la apariția zorilor. De ce am alege să citim? Nu ar fi mai logic să punem cititul pe un “on hold” temporar? Răspunsul, pe scurt: pentru că nu putem.

 
F iecare om are o ierarhie proprie de valori. Dar fie că suntem pe mindsetul ”trăiește clipa” sau alegem să ne planificăm momentele cu atenție, toți ne dorim să fim cea mai autentică versiune a noastră. Și dorim ca viața noastră, inclusiv concediile, să reflecte această autenticitate. Când vine vorba de cititorii pasionați, o carte în geantă este mai mult decât o opțiune de divertisment. Este o bucată din propria noastră identitate, o fărâmă de siguranță. Momentele pe care le petrecem citind ne conectează la noi. Cititul nu ne fură prezentul, doar îl îmbogățește.


Putem să vizităm toate capitalele Europene. Să urcăm pe munți, să facem plajă în locuri exotice. La final, e o șansă mare ca cele mai dragi amintiri să fie ”clipele furate”. Jumătatea de oră pe care am petrecut-o citind un autor american pe malul Senei. Un mic dejun leneș, cu un espresso perfect savurat pe o terasă italiană, care s-a prelungit scandalos de mult pentru că eroul din carte traversa un moment critic. Acestea sunt momentele care pentru noi completează imaginea vacanței perfecteAre rost să vorbesc de librării? Parcă niciun concediu nu este complet fără ele. Ochim un anticariat, sau un bookshop cu nume de neînțeles. Intrăm scurt, cât să aruncăm un ochi. Și sfârșim hoinărind mult mai mult decât am planificat, răsfoind cărți într-o limbă pe care nu o înțelegem. Încercând să dăm un sens unor titluri străine, doar în baza coperții. Ocazional cedăm și cumpărăm o carte. Știm că nu o vom citi niciodată. Dar pentru noi, acel gest are alte înțelesuri. Onorăm, poate, autorii locali din țara pe care am ales să o vizităm. Sau poate, pur și simplu, plantăm o amintire în bibliotecă. Un raft separat, cu romane colorate desenând o hartă înțeleasă doar de noi. Din când în când, scoatem cărțile respective la iveală. Și din paginile lor simțim miros de mare și gust de gelato și pentru o clipă suntem din nou acolo, într-un loc vizitat demult.A citi este, pentru mulți dintre noi, o mini-vacanță. Chiar dacă ”vacanța” respectivă are loc pe balcon, sau în metrou, în drum spre lucru. Dar când ne luăm un concediu ”pe bune”, când suntem într-o destinație nouă și ne permitem luxul de a petrece câteva ore leneșe cu romanul favorit în brațe, experiența se amplifică. Ne conectăm cu noi, cu cartea, cu locul. Și adăugăm vizitei noastre nuanțe unice. Amintiri unice. ”Autorul pe care l-am descoperit în concediul din Creta”, ”Romanul pe care l-am citit în tren, în drum spre Berlin”.La Ink Publishing House nu luăm niciodată pauză. Chiar și în concediu, visăm la cărți sau planificăm următoarea apariție editorială. Cărțile sunt parte din identitatea noastră și rămânem conectați la ele oriunde ne-am afla. Știm că voi, cititorii noștri, faceți același lucru. Astăzi vă propunem să sărbătorim împreună ”evadarea în evadare”. Și vă întrebăm: ”ce cărți vă țin companie în această vară? Și în ce destinație (doriți să) le purtați cu voi? ”