3 modalități de a-ți aminti tot ce ai citit vreodată

Câte cărți citești într-un an? Într-o lună? Într-o săptămână? Simplul fapt că ai accesat acest articol denotă faptul că ești un cititor înrăit. Dar ai încercat vreodată să îți  amintești titlurile tuturor cărților pe care le-ai citit de-a lungul timpului?

Cu siguranță ai participat cel puțin o dată la o conversație unde s-a menționat titlul unei cărți pe care crezi că ai citit-o, dar nu îți amintești mare lucru despre ea. Chiar ai citit-o sau ai auzit atât de multe lucruri despre ea încât ai senzația că ai făcut-o?

Pentru a nu fi pus în aceeași situație inconfortabilă din nou, îți oferim câteva modalități de a contoriza numărul de cărți lecturate.

  1. Creează-ți o bibliotecă virtuală cu ajutorul unei aplicații

Cel mai ușor mod prin care poți să îți amintești ce cărți ai citit este să folosești o aplicație unde îți poți crea propriile rafturi virtuale.

Cea mai populară este Goodreads, care îți permite să adaugi cărțile pe care le-ai citit, le citești la momentul actual sau urmează să le citești. De asemenea, poți să scrii recenzii, să recomanzi cărțile preferate și să împărtășești opinii cu prietenii tăi.

Asemănătoare cu aceasta este Libib, care pe lângă facilitațile deja menționate, îți oferă posibilitatea de a-ți lista întreaga bibliotecă de cărți fizice prin scanarea codului de bare de pe fiecare carte. Totul este stocat pe cloud și poate fi clasificat în ce ordine dorești (alfabetică, cronologică, etc.).

Alte aplicații care merită descărcate sunt Delicious Library 3, Library Thing și Book Crawler.

  • Ține un jurnal de citit

Pentru cei care nu preferă tehnologia, alternativa la prima modalitate este să țină un jurnal de citit. O modalitate foarte ușoară de a-ți aminti ce ai citit și când. Ai nevoie doar de un caiet/carnețel și puțină imaginație pentru a-l personaliza. Poți clasifica cărțile în funcție de ce criterii dorești și te poți juca puțin prin acordarea unui rating, schițarea personajelor, etc.

  • Reorganizează-ți biblioteca

Dacă faci parte din categoria cititorilor care nu se limitează atunci când vine vorba de cărți și colecționarea lor este activitatea ta preferată, poate e timpul să îți reorganizezi rafturile. Atunci când ai un număr mare de cărți în bibliotecă și vrei să îți alegi următoarea „victimă”, poate deveni frustrant să îți amintești ce ai citit și ce nu.

Împarte-ți rafturile în două secțiuni: cărțile pe care le-ai citit și cărțile pe care urmează să le citești în viitorul apropiat. Poți chiar să adaugi un raft extra pentru cărțile pe care ai vrea să le recitești.

Post a Comment

Petre Țuțea 120 0720793798 diana@inkpublishinghouse.ro